Jolein kwam bij ons binnen als stagiair. Ze werd gewaarschuwd dat werken in de psychiatrie spannend en gevaarlijk kon zijn. Maar de doelgroep en de begeleiding die ze kreeg, bevielen haar juist heel goed. Vier jaar later is ze agoog, zit ze in een fijn team en krijgt ze de ruimte en vrijheid krijgt om de zorg aan haar cliënten naar eigen inzicht in te richten. Ze vertelt over haar ervaringen en haar werk, dat ze zo leuk vindt dat ze er ook in haar vrije tijd mee bezig is.
GGzE is een grote organisatie, maar dat voelt niet zo. We weten elkaar als zorgverleners en collega’s prima te vinden. Iedereen is benaderbaar, we helpen elkaar en we staan klaar om eens iets extra’s op te pakken als dat nodig is. De sfeer hier is echt gemoedelijk. We werken allemaal als professionals aan hetzelfde doel: het herstel van onze cliënten.
Hoe we dat doen, mogen we voor een heel groot deel zelf weten. Natuurlijk zijn er wel kaders, maar daarbinnen is er ook veel vrijheid om de zorg op de individuele cliënt af te stemmen. Eerder werkte ik in de ouderenzorg en dat is dan wel een andere doelgroep, maar daar lag al heel veel vast. Het was veel meer gekaderd dan hier. Dan voel ik me bij GGzE toch veel meer thuis.
Als team organiseren we onszelf, of zijn we zelfsturend, zoals dat heet. We bekijken per teamlid wat die persoon kan bijdragen. Om dat te ontdekken stellen we vragen als “Waar ben je goed in?” en “Wat vind je leuk om te doen?”. Zo maken we maximaal positief gebruik van onze verschillen, want iedereen kijkt met een andere blik en iedereen voegt wel iets toe. Vooral bij een moeilijke casus is het fijn om meerdere visies en invalshoeken te hebben. Iedereen wordt dan ook gehoord. We vragen onderling actief naar meningen en komen zo samen op goede ideeën. Ik merk dat men hier oprecht geïnteresseerd is in mijn mening. Dat is fijn, dat motiveert me en geeft me het gevoel dat ik echt iets bijdraag.
We zetten samen veel nieuwe dingen op en ondernemen van alles. Zo organiseren we activiteiten met onze cliënten, zoals een beautymiddag en een bingo. Of we stappen samen in een busje en bezoeken een dierentuin. Sinds kort ben ik ook bezig met onderzoek naar gezonde voeding of andere manieren om mensen gezonder te laten leven. Want ook zulke verandering in levensstijl hebben een positief effect op je psychische conditie. Ik vind dit zo interessant dat ik er ook buiten mijn werktijden veel mee bezig ben.
Ons werk levert soms bijzondere resultaten op. Bijvoorbeeld bij de chronische doelgroep; mensen die hier al 30 jaar intern zijn. Hun vooruitzichten zijn niet al te best. Eén van hen was een cliënt waar ik intensief bij betrokken was en die echt vooruitgang boekte. Hij woont nu begeleid in een huis van GGzE. Kortgeleden ben ik er even op bezoek geweest en heb ik een rondleiding gehad, want hij wilde heel graag zijn woning laten zien. We gaan contact houden, ook om de overgang naar de nieuwe situatie soepel te laten verlopen. Het geeft me heel veel voldoening als ik zie dat mensen als hij zelf stappen zetten in hun herstel, of daar in ieder geval zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Dat geeft me een dankbaar gevoel, daar doe ik het voor.
We hebben hier de keuze uit heel veel interne cursussen. Ik vond het fijn om de training “veilig in contact’ te doen. Dan leer je bewust te handelen in minder fijne situaties. Ik vind het ook prettig dat er cursussen tussen zitten die niet alleen draaien om de primaire kennis die je in ons vak nodig hebt. Zo ga ik binnenkort beginnen aan de cursus “leefstijlcoach”. Daar wil ik me in verdiepen omdat het gaat over het motiveren van mensen. En ik denk dat kennis is waarmee ik mijn doelgroep nog beter kan helpen.
Ik had hiervoor nog nooit in de psychiatrie gewerkt. Om me heen hoorde ik best veel vooroordelen over gevaar en agressieve mensen. Maar ik kwam er al snel achter dat dat helemaal nergens op sloeg. Het zijn gewoon mensen, net als wij, en allemaal anders, net als wij. Observeren is het belangrijkst, je moet iemand een beetje aftasten en dan je ga je met die persoon samenwerken. Gaandeweg leer je steeds beter waar je op moet letten. In ons werk is het echt heel erg belangrijk om contact te maken. Als dat lukt, gaat de rest eigenlijk vanzelf.
Je krijgt bij GGzE goede begeleiding. Profiteer daarvan. Kijk mee, doe mee, spiek bij anderen en stel vragen. Maak je eigen wat je leert en het komt vanzelf goed. Dan heb je echt een mooie, dankbare baan hier.