EmailX( voorheen Twitter)FacebookLinkedIn

HBO-V HIC Michelangelolaan

Voor wie?

Deze stageplaats is beschikbaar voor 4e- jaars HBO-V studenten van Fontys Hogescholen.

Wat zijn de taken/werkzaamheden

Je draait mee in de 24-uurs-zorg op een spoedeisende kliniek; HIC (High Intensive Care) met 21 bedden. We werken met zorg-, behandel-, crisisverpleegplannen en signaleringsplannen, risico-taxaties, BVC-score. Observeren is een belangrijke taak in het werken op deze afdeling. Soms moet diagnostiek bepaald worden of herzien.

De High & Intensive Care GGZE biedt kortdurende psychiatrische behandeling aan personen van 18-65 jaar. Hier worden cliënten behandeld die in crisis verkeren en waarbij kortdurende opname noodzakelijk is. Een opname op een HIC heeft als doel het hervinden van stabiliteit en de eigen regie. De cliëntengroep is erg divers. Overeenkomstig hebben de cliënten dat er sprake is van gedrag dat leidt tot een risico op ernstige schade voor hemzelf of anderen.

Het gaat om mensen die voor het eerst worden opgenomen, instromen vanuit verschillende behandelprogramma's (zoals; psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en stemming en angststoornissen) of cliënten die langer in behandeling zijn bij FACT en in crisis verkeren. Mensen worden veelal met een IBS of RM (wettelijke kaders) opgenomen en wanneer ze zelf instemmen met opname komen ze vrijwillig. De kliniek werkt dan ook nauw samen met de ambulante teams zoals het IHT(Intensive Home Treatment) team en FACT (flexible assertive community treatment).

We werken volgens het landelijke HIC model; deze richtlijnen proberen we na te streven; http://hic-psy.nl/wp-content/uploads/2016/04/HIC-monitor.pdf

Waar?

Je werkt op locatie Michelangelolaan 2b te Eindhoven.

Wat is de stageduur?

Deze stage duurt 20 weken of 1 jaar.

Werkbegeleiding

Je voert de werkzaamheden uit in samenwerking met gediplomeerde krachten. Je krijgt twee werkbegeleiders vanuit de afdeling toegewezen en daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook zorgt dat je elke dienst begeleiding zoekt tussen de aanwezige collega's.

Een dag op de afdeling

Elke dienst start je met de overdracht van je collega verpleegkundigen. Samen drink je een kop koffie en bespreek je wat er zich tijdens de vorige dienst(of periode) is voorgevallen. Met elkaar verdeel je de cliënten over de bezetting van 6 verpleegkundig begeleiders en maak je een planning van wat er die dienst mag gebeuren. Soms moet je alles uit je handen laten vallen als er ineens iemand in crisis wordt opgenomen of een cliënten op de afdeling boos wordt en alles bij elkaar roept. Als beginnend hulpverlener probeer je mee het overzicht te houden, ben je steeds meer een aanspreekpunt voor cliëntencliënten  alsmede voor je collegae en behandelaren.
Een dag verloopt regelmatig anders dan de gemaakte planning als je op een gesloten opname afdeling werkt!

De begeleiders krijgen dagelijks 3 a 4 cliënten toegewezen en deze mensen begeleid je intensief. Afhankelijk van jouw voortgang mag je steeds meer taken uitvoeren. Ziet de  op tegen het Zorg Afstemmings Gesprek waar de psychiater en zijn ouders bij zijn? We bespreken dit met hem voor, steunen en stimuleren hem. Ook kun je een gesprek hebben met een cliënten die herstellende is van een heftige periode en jou om advies vraagt. Je luistert, geeft mogelijk psycho-educatie en maakt dan bijvoorbeeld een signaleringsplan. Als begeleider heb je de zorg voor "jouw" patiënten, en tevens heb je ook een rol tijdens het groepsgebeuren. Samen de dag starten, ontbijten met elkaar, stimuleren van deelname aan programma's als creatieve therapie, sport en wandelen; het hoort allemaal bij de taken die we gezamenlijk uitvoeren.

Signaleer jij merkwaardig gedrag? Geeft iemand je een raar gevoel? Krijg je een bizar voorstel? Maakt iemand een grensoverschrijdende opmerking? We verwachten niet dat je al weet hoe te reageren. Maar wel dat je meekijkt, observeert, handelt naar wat je al weet, je bevindingen bespreekt, oneindig veel vragen stelt en rapporteert.

Vaardigheden

Vertrouwen is de rode draad; door te zeggen wat je doet, en te doen wat je zegt, bouw je aan een professionele vertrouwensband. Humor is hierbij onmisbaar; het helpt om de situatie te relativeren. Flexibiliteit en soms creatief zijn in het zoeken naar oplossingen zijn hele handige eigenschappen wanneer je op de gesloten opname afdeling werkt. Op andere momenten word er meer beroep gedaan op het aannemen van een meer sturende en/of coachende rol.
Dat je het hoofd koel kunt houden tijdens crisissituatie is niet altijd aan te leren, weet jij hoe je reageert wanneer er crisis ontstaat? Het is erg belangrijk om aan te geven wat er in je omgaat, grenzen te kunnen stellen, ook voor de ander. Hopelijk word je blij van zelfreflectie, heb je enige mate van zelfbewustzijn en heb je een proactieve houding in het bewaken van jouw eigen proces. Jij bent dus geen watje, en heb je ook nog eens een realistische kijk op het verlenen van hulp? Dan worden we nieuwsgierig naar je.

Wat is de uitdaging

Het is een behoorlijke uitdaging om op een crisisafdeling stage te komen lopen. Want je komt ook zeker heftige dingen tegen zoals; separatie, verbale/fysieke agressie en vooral heel veel gekkigheid. Wat precies maakt deze stage zo uitdagend voor jou? Waarom wil je dit meemaken en wat precies wil je komen leren?

Waarom in ons team

We werken in een jong team van 26 personen m/v. Dit zijn verpleegkundigen, agogen, activiteitenbegeleiders, een ervaringsdeskundige en leerlingen en stagiairs van verschillende opleidingen. Het behandelteam bestaat uit verschillende psychiaters, twee aios en een verpleegkundig specialist.

Het team heeft dagelijks te maken met complexe problematiek. Werken op een HIC stelt daarom hoge eisen aan de teamleden en aan het functioneren van het team.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze stageplaats? Neem dan contact op met Hanneke Kandelaars via e-mail Hanneke.Kandelaars@ggze.nl
Solliciteren naar deze stageplaats kan uitsluitend via onderstaande button ''Solliciteren''. Sollicitaties die op bovenstaand e-mailadres binnenkomen, kunnen helaas niet in behandeling worden genomen.