24 tot 32 uur per week
FWG 45, min €2181 - max €3536
Woenselse Poort (DWP) is een Forensisch Psychiatrische Kliniek die behandeling biedt aan mensen die op basis van complexe psychiatrische problematiek en verslavingsproblematiek tot ernstige probleem- en delict gedrag zijn gekomen. De behandeling vindt plaats binnen verschillende zorgtrajecten op drie beveiligingsniveaus. GGzE is een vooruitstrevende instelling voor geestelijke gezondheidszorg die in haar uitgangspunten het Planetree-gedachtegoed omarmt.
Als ervaringsdeskundig begeleider kom je te werken bij het Groeipunt. Dit is het centrum voor herstel binnen DWP. Vanuit dit centrum bedienen de ervaringsdeskundigen de gehele kliniek. We bieden onder andere een inloop en ontmoetingsuren, individuele gesprekken en er worden hersteltrainingen aangeboden.
In het Groeipunt staat de ontmoeting van mens tot mens centraal. Middels de principes van herstel Ondersteunende Zorg (HOZ) zet de ervaringsdeskundige zich in om samen te werken met cliënten, naasten en collega’s aan zijn of haar herstel. Je bent dus een onderdeel van het multidisciplinaire team en begeleid cliënten vanuit je eigen deskundigheid. Je levert verslaglegging in een rapportage zowel mondeling als schriftelijk ten behoeve van het behandelproces van de cliënt. Het is jouw uitdaging om als ervaringskundige de hulpvraag van de cliënten te vertalen en vorm te geven. Tevens lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van het onderdeel ervaringsdeskundigheid.
Bij De Woenselse Poort (DWP) leveren ervaringsdeskundig begeleiders een positieve bijdrage aan de kwaliteit van herstelgerichte zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van cliënten. Herstel Ondersteunende Zorg en ervaringsdeskundigheid zijn van belang en niet meer weg te denken binnen de forensische zorg. Bij De Woenselse Poort dragen we dit al sinds 2005 uit. Ervaringsdeskundig begeleiders maken binnen De Woenselse Poort onderdeel uit van het multidisciplinaire behandelteam.
Herstelgericht werken kan zowel in groepsverband als individueel. Herstel is een individueel en persoonlijk proces, waarbij we streven naar het (weer) gaan functioneren in persoonlijke, sociale en maatschappelijke rollen. Daarbij is het van belang zorgvuldig de inzichten en ervaringen te benutten van forensische ervaringsdeskundigen.
De kern van ervaringsdeskundigheid bestaat uit het vermogen om op grond van eigen herstelervaring voor anderen ruimte te maken voor herstel. Ervaringsdeskundig begeleiders hebben oog voor de levens ontwrichtende situaties die mensen hebben meegemaakt en die geleid hebben tot delict of ander problematisch gedrag.
Expertisecentrum Forensisch Ervaringsdeskundigheid (EFEd)
Als ervaringsdeskundig begeleider maak je onderdeel uit van het EFEd. Dit zijn diverse werkzaamheden. Denk daarbij aan presentaties, workshops, Webinars met betrekking tot ervaringsdeskundigheid in de forensische zorg. Dit is zowel voor intern binnen De Woenselse Poort als voor externen.
Je hebt als ervaringsdeskundige (ruime) werkervaring binnen de (bij voorkeur forensische) psychiatrie en bent in het bezit van een diploma HBO SPH met Ervaringsdeskundigheid/HBO Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn (AD) of mbo-niveau 4 Maatschappelijk Zorg Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen met Ervaringsdeskundigheid.
GGzE biedt al ruim 100 jaar de beste zorg aan mensen met psychiatrische en psychosociale problemen. Elk jaar ondersteunen we meer dan 11.500 mensen uit de regio Eindhoven en De Kempen.
We kijken verder dan iemands klachten en diagnose. GGzE is ervan overtuigd dat mensen gelukkiger worden als ze meedoen aan de samenleving. Daarom helpen we ze om hun persoonlijke talenten te ontdekken en te gebruiken. Zo helpen we mensen met psychische klachten om een stap vérder te zetten, op een manier die past bij ieders mogelijkheden en ambities.
Wat voor iemand de beste zorg is, stemmen we af op de persoon. Als behandeling gewenst is, ontvangen we de cliënt op afspraak op een van onze locaties, bezoeken hem of haar thuis of bieden een tijdelijke opname. We investeren in een gastvrije omgeving waar mensen zich op hun gemak voelen.
GGzE is constant bezig om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit doen we samen met medewerkers, cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen, studenten en organisaties.
Wil je meer weten over de inhoud van de functie of het proces? Neem dan contact op met Maartje Lavrijssen via telefoonnummer 0658874883.
Spreekt de functie je aan? Dan nodigen wij je van harte uit om te solliciteren.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.